Facebook Pixel

За избора на сондажни помпи

При експлоатация на дълбоките кладенци или така наречените сондажи, водата достига повърхността, изтласквана от сондажни помпи. Те представляват агрегат, съставен от двигател и хидравлика, които имат формата на дълъг цилиндър и в повечето случаи са изработени от корозионноустойчива неръждаема стомана. Формата им е определена от това, че сондажът на практика представлява тръба, монтирана в предварително пробита със сонда дълбока дупка в земята. Сондажните помпи се спускат в тръбата на дълбочина в зависимост от параметрите на сондажа, най-вече от динамичното и статичното ниво на водата. От помпата към повърхността на земята тръгва напорната тръбна колона, по която водата се извежда на повърхността.

Сондажните помпи се диференцират на първо място по техния диаметър: започват от 2 инча (2“ или 50mm) и достигат до 24“, а дори и до по-големи диаметри при някои производители. Точният диаметър на сондажната помпа на първо място се определя от отвора, в който ще бъде монтирана – т. нар. обсадна тръба на сондажа, а на второ – дебитът, който сондажът може да осигури.

След като се подбере оптималният диаметър на помпата, трябва да се определи и нейната производителност – с други думи, способността на помпата да изтласка определено количество вода, за единица време, до повърхността на земята. Това касае подбора на работните ѝ характеристики, а оттам – типа и модела.

Има сондажни помпи за много и разнообразни приложения в бита и индустрията: от битово водоснабдяване и поливане, до осигуряване на вода за големи поливни системи, селско стопанство, животновъдство, индустриални процеси и други. Подпочвените води всъщност са основния източник на вода в съвременния свят, поради което приложението и експлоатацията на сондажни помпи ще става все по-широкоразпространено.

Обадете ни се, за да Ви консултираме при избора на сондажна помпа за Вашите нужди. Ще Ви дадем технически издържано и финансово обосновано решение напълно безплатно.

Очакваме Ви!

КОНТАКТИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 
 
 

sixteen − 5 =