Facebook Pixel

Омекотяване на водата – ползи и предимства

Съвременният свят ни предостави редица нови възможности относно начина ни на живот. Все по-често хората отдават значимо внимание на качеството на заобикалящата ги среда и влиянието й върху тяхното здраве. Един от основните компоненти, имащи решаваща роля за воденето на здравословен начин на живот, е водата. Затова все по-голямо значение се отдава както на качеството на питейната вода, така и на тази, използвана за битови нужди. Параметрите, които я характеризират, са чистота, наличие на седименти, наличие/отсъствие на бактериално замърсяване, pH, и не на последно място – твърдост. Именно на твърдостта на водата е посветен този материал.

Независимо дали го осъзнаваме, в ежедневието всеки от нас се сблъсква с проблемите, породени от твърдостта на водата. Като започнем от раздразнението на чувствителната кожа на човек под душа, преминем през белите варовикови петна, отложени по стените и пода на банята, и стигнем до котления камък, който често уврежда битовите ни уреди с нагревател на вода в тях, всичко това са проявления на вредите, които твърдата вода поражда. Като отчетем факта, че в България водата преобладаващо е твърда, проблемите, свързани с нея, са масово явление. Можем ли да предотвратим тези проблеми? Отговорът е кратко и категорично да.

Омекотяването на водата става все по-популярно. Все повече домакинства предпочитат да монтират на входа на водната си система омекотител. Инсталирането на омекотителна система у дома е от полза поради няколко основни причини:

1. Подобрява се качеството на водата. Омекотителните системи премахват минералите като калций и магнезий от водата, които причиняват нейната твърдост. Това води до по-добър вкус на водата, намалява отлаганията върху котлоните и съдовете, и удължава живота на уредите, които използват вода.

2. Подобрява се ефективността на уредите. Тъй като омекотителните системи намаляват наличието на минерали във водата, уредите като бойлери, перални машини, съдомиялни и кафемашини, могат да работят по-ефективно, да консумират по-малко електроенергия и да имат по-продължителен живот.

3. Подобряване на кожата и косата. Твърдата вода може да дразни кожата и да я изсуши, както и да направи косата по-трудна за измиване. Омекотителните системи помагат да се намали този проблем и да се подобри общото здраве на кожата и косата.

4. Икономия на разходи. С по-ефективната работа на уредите и по-малкото отлагания в тръбите, може да се спестят разходи за бъдещи ремонти и поддръжка на водопроводната инсталация.

5. Удобство: Омекотителните системи работят автоматично и не изискват много поддръжка след инсталирането им.

Всички тези предимства, които ни дава омекотената вода, несъмнено повишават качеството ни на живот. Здравословните ползи за организма – грижа за кожата и косата – се допълват и от факта, че липсата на варовик води и до много по-малки количества битова химия за почистване. Омекотяването на водата води и до редица икономии в чисто финансово отношение: увеличава живота на битовите уреди като бойлери, кафе-машини, перални и др., а консумацията на енергия за работата им е редуцирана. Затова не е изненада, че битовият омекотител става все по-популярен и търсен в глобален мащаб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 
 
 

three × two =