Facebook Pixel

СЪВРЕМЕННИЯТ ХИДРОФОР

Днес повече отвсякога във всяко потребителско решение са намесени нови, иновативни технологии, които не само повишават ефективността на битовите уреди, но и трябва да предоставят на потребителите максимално ниво на комфорт. Това важи и за помпите, предназначени да доставят вода с постоянно налягане или така наречените хидрофорни помпи или просто хидрофори.

Всички познаваме стандартния битов хидрофор, състоящ се от помпа, разширителен съд и пресостат, който управлява работата на системата. По същество, при пад на налягането, следствие на отворен кран, пресостатът включва помпата, и я изключва, когато всички консуматори се затворят и налягането се повиши. Разширителният съд помага стартовете на системата да се разредят. Тази технология, макар евтина и масово разпространена, има своите недостатъци. Основният от тях е разликата в налягането на старт и стоп, което обикновено е около 1,5 бара. Най-неприятното проявление на това е, постепенното „изчезване“ на топлата вода под душа и после внезапното й появяване отново. Всички сме го преживявали в някакъв момент и да, чувството не е никак приятно.

Днес съвременният хидрофор е със съвсем различна концепция. Хидрофорната помпа трябва да осигурява на потребителя постоянно и без колебание налягане. Това става посредством използване на честотно управление на помпата и трансмитер на налягане. Единственото, което потребителят трябва да направи, е да избере колко да е налягането в системата му. И го получава, независимо от моментния дебит на водата. Как става това?

Хидрофорът представлява система, в която в едно тяло са монтирани хидравлика, двигател, трансмитер на налягане, малък мембранен съд и контролер. Когато потребителят отвори кран, налягането пада, трансмитерът подава информация с точно измервана стойност към контролера. Той пък включва помпата, но не на максимум, а посредством инвертора я развърта точно толкова, колкото да се достигне зададената стойност. Ако междувременно се отворят втори, трети консуматор, трансмитерът улавя понижаването на налягането, предупреждава контролера и той от своя страна увеличава оборотите на помпата, за да поддържа стойността на налягане точно колкото е зададено. Разбира се, това се случва изключително бързо и без никакво усещане у ползващия водата. Тази технология поставя хидрофора на ново ниво и казваме, че в него помпата е честотно управляема.

Може да прочетете повече тук:

Приложението на честотно управляемата хидрофорна помпа е както при водоснабдяване от собствен водоизточник – кладенец, резервоар и др., така и може да бъде директно присъединен към външна водоснабдителна мрежа, с цел да повиши нейното налягане. А в повечето модели, има добавени ежектор и дифузор, които правят хидрофорната помпа самозасмукваща.

Ето кои са най – популярните модели хидрофори днес:

Разгледайте видеото тук, за да видите колко е лесно за потребителя да инсталира хисрофора без инструмевни и специални познания.

Може да видите презентационно видео тук и да добиете представа колко компактна и тиха може да бъде хидрофорната повпа.

Кратно презентационно видео – тук.

Ако имате въпроси или нужда от консултация, обадете ни се или ни пишете:

https://pompite.bg/contact-us/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 
 
 

3 × 2 =