Битовият хидрофор – основни характеристики

битов хидрофор - Помпен офис

Хидрофорът или системата за повишаване на налягането, е един от най-разпространените в бита помпени агрегати. Нуждите и целите за използването му може да са най-различни: липса на достатъчно налягане в системата на централно водоподаване, захранване на битова водна система, захранване на поливна система и т.н. С други думи – навсякъде, където е необходимо по-високо налягане на водата от съществуващото.

Според начина на управление на помпата, хидрофорите са три основни вида – тях ще разгледаме в настоящия материал, като се абстрахираме от различните по вид помпи, които могат да се използват – за сух или мокър монтаж, хоризонтални, вертикални, едно или многостъпални, самозасмукващи и др.

  1. Класическият – водна помпа, разширителен съд и механичен пресостат (често обединени в едно цяло). Начинът на работа при него е следния: пресостатът включва помпата при падане на налягането до стойност, предварително настроена, обикновено заводски, в повечето случаи – 1,5 бара. Помпата работи, докато има консумация на вода. Когато всички консуматори се затворят, помпата започва да повишава налягането в системата и при достигане на настроеното налягане за спиране (около 3 бара), пресостатът я изключва. Системата остава под налягане. Когато се отвори някъде консуматор, първо се използва обемът от вода под налягане в „балона“ (разширителният съд). Това е с цел да се избегнат чести включвания на помпата – например при всяко миене на ръце. Затова колкото е по-голям обемът на разширителния съд, толкова по-малко включвания на помпатаНедостатъците на този тип хидрофори: пулсирането, особено на топлата вода под душа; това е, защото започвате къпането при 3 бара, то започва да пада и се възстановява, чак след като се е понижило с 1,5 бара и помпата се включи. Втори недостатък – помпата е шумна, а и щракането на пресостата не е от най-приятните. Трети, съществен недостатък – нямате вградена защита от „суха работа“ и тя трябва да се предвиди да се добави. И накрая – не е препоръчително да го използвате за директно присъединяване към ВИК мрежата. Хубаво е този тип хидрофор да получава водата от водосъдържател, което е допълнителна инвестиция, а изисква и повече място. Но пък не може да се пренебрегне факта, че това обикновено е най-евтиният и достъпен вариант на хидрофорна система за потребителя. Качествени продукти от този тип са JPA системите на Grundfos и HWJ хидрофорите на Wilo.
  2. Помпите с електронен пресостат. Пресостатът може да е външен проточен, а може и да е вграден в помпата. Принципът на включване е същият – пресостатът чака, докато налягането падне до фабрично настроеното (тук има варианти – или 1,5 бара или 2,2 бара). Разликата е обаче при спиране. Когато затворите крановете, налягането се повишава, но не пресостатът спира помпата, а липсата на поток. Това е с цел пресостатът да има и защитна функция – да спре помпата в двата случая – спрели сте да консумирате вода или пък водата в източника е свършила. Трябва обезателно да се внимава при оразмеряване на помпата при този тип хидрофор, защото след прекъсване на потока помпата не спира веднага, а продължава да работи около 10 – 15 секунди. В това време тя успява да „надуе“ системата до своето максимално налягане! Което означава, че ако помпата е много мощна, има опасност от компроментиране на системата поради високо налягане. Тази система има и един основен недостатък: включва се винаги, независимо колко вода консумирате, и работи с максималната си мощност. Това води до преразход на енергия в сравнение с по-горе описания конвенционален хидрофор, а и до по-бързо износване във времето. От този тип са помпите MQ на Grundfos, FWJ на Wilo и DIVERTRON на DAB. Може в системата да се добави отделно разширителен съд, който компенсира до голяма степен недостатъците, като превръща системата в подвид на конвенционалния хидрофор.

  3. Помпа с честотно регулиране на оборотите. Това е черешката на тортата, желаният и осъществен комфорт. Единственото, което потребителят трябва да направи, е да настрои стойността на налягане, която иска в консуматорите си. Помпата прави така, че да поддържа тази стойност постоянна, независимо какво се случва във водната система- колко източника има отворени, колко вода се консумира в момента и т.н. Това се постига от вградения трансмитер на налягане, който следи и подава сигнал към инвертора информация за това, колко бара има във водната система непосредствено след помпата. А инверторът увеличава или намаля оборотите на помпата според получената информация.

Основните предимства на честотно регулираният хидрофор са следните:

  • Поддържа се постоянно налягане, без колебания;
  • Няма преразход на енергия – помпата консумира точно толкова, колкото е необходимо за поддържане на настроеното налягане;
  • Помпата е с водно охлаждане, което я прави безшумна – нивото на шум е като от климатик, затова е и много подходяща за вътрешен монтаж;
  • Дълъг експлоатационен живот;
  • Вградени са всички необходими защити, включително от суха работа;
  • Няма нужда от голям разширителен съд – в помпата е интегриран малък такъв, който да обира евентуални капки и малки течове в системата; това ги прави изключително компактни и идеални за инсталация при липса на място.

Естествено, качеството и комфортът си имат своята цена. Тези хидрофорни помпи са в горния ценови клас, но не са толкова скъпи, че да не можем да си ги позволим, особено, ако се касае за дългосрочна инвестиция. Помпи от този тип са SCALA2 3-45 на Grundfos и серията S.IBOX на DAB. Този тип хидрофори са и най – препоръчителни за директно присъединяване към централната водоснабдителна система – те добавят към входното налягане точно толкова, за да достигне сумарното онази стойност, която потребителят е настроил и очаква.

Независимо от това, кой хидрофор ще изберете, е препоръчително, когато изграждате системата да направите така, че помпата да получава водата от водосъдържател, който от своя страна се захранва от местното ВИК дружество, от сонда, кладенец или друг водоизточник. Така ще си осигурите относителна независимост за снабдяване с вода – дори авария във водопреносната ВИК мрежа да доведе до спиране на водата, Вие ще разполгате с количеството, което е в съда. Не забравяйте да осигурите защита, ако поради някаква причина водата в захранващия съд се изчерпи. Работата на сухо може да увреди значително хидрофорната помпа, дори и за много кратко време.

Екипът на ПОМПЕН ОФИС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 
 
 

18 − 5 =