Кратък преглед на водните помпи

Кратък преглед на водните помпи

Помпата е едно от важните изобретения на човечеството,  повишаващо стандарта ни на живот. Днес помпите са навсякъде около нас – в отоплителните и климатични инсталации, градината, полето, у дома и индустриалните производства. Те намират своето приложение също и в кладенци, сондажи, пречиствателни станции и други.

Според вида на транспортирания флуид, най-разпространени са водните помпи.

Водата е ресурс, който обуславя съществуването на нашата планета. Ако няма вода, няма да има и живот. Кръговратът на водата е всеобхващащ, затова и водните помпи са навсякъде около нас и приложението им е на практика неизброимо. Те доставят питейна вода у дома, участват в поливането на градините, отвеждат отпадните води към пречиствателните станции. Освен това, водните помпи движат водата в отоплителната система на жилището, отводняват терени от подпочвени и дъждовни води.

Според предназначението им, водните помпи могат да се разделят на водни помпи за чиста вода и водни помпи за замърсени води. От гледна точка на монтажа им, съществуват водни помпи за сух монтаж и потопени водни помпи.

Водните помпи могат да се разделят и според това дали роторът им е сух или има досег с водата, която на практика го охлажда. Според това делене, те са – сухи водни помпи и помпи с потопен (мокър) ротор. Вторите се използват предимно в климатизацията и отоплението. Има още много критерии, по които можем да правим категоризация на водните помпи Например според:

– Броя на работните колела в помпата – едностъпални и многостъпални.

– Вида на задвижването – електрически водни помпи, ръчни помпи, бензинови помпи, пневматични помпи и други.

– Начина, по който помпата създава преноса на вода и вида импелера – центробежни, вихрови, мембранни, бутални и много други.

Всичко това е следствие на изключително разнообразните приложения, които имат водните помпи. Те транспортират от едно до друго място водни обеми, доставят вода с високо налягане, доставят подпочвени води на повърхността на земята, обезводняват и други.

Факт е, че няма човек, който да не се възползва от работата на водните помпи. Без тях ежедневието ни би било много по-сложно.

Ето защо, дейностите в този сектор са много динамични. На пазара се появяват все по-добри версии на съществуващите водни помпи. Предимствата на новите модели в сравнение с досегашните са в областта на икономията на електроенергия и ефективността. Но новите водни помпи предлагат и по-добра устойчивост на материалите и много допълнителни функции.

Затова можем да заключим, че водните помпи не са просто агрегат от двигател и помпа. Те имат памет, логически контролери, защити, разнообразни потребителски функции. Така потребителят получава всичко в едно – помпа, управление и защита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 
 
 

1 × five =