Сондажни помпи – характеристики и предимства

сондажни помпи

В днешно време все по-разпространен начин за водоснабдяване става използването на собствен водоизточник или т.нар. кладенец.

В зависимост от нивото на подпочвени води, неговата конструкция е различна. Обикновено, когато подпочвените води са високи, в рамките на до 10-15 метра, кладенецът се зида или пък в изкопа се поставят един върху друг бетонни пръстени. Ширината варира от 600 до 1200 мм. При по-дълбоки водни хоризонти се използва не изкоп, а дълбочинно сондиране с помощта на специализирано оборудване тип сонда. След достигането на воден пласт се монтира т.нар. обсадна тръба. Диаметърът ѝ варира от 75 до 500 мм в зависимост от нуждите за дебит, а оттам и големината на помпата. По същия начин, диаметърът на сондажната помпа започва от 3“ и достига до 12“.

Сондажните потопяеми помпи представляват агрегат от хидравлична част и двигател. Изработени са от чугун или от неръждаема стомана. Напорът им е голям, защото са са предназначени за изпомпване на вода от дълбочина и трябва да се преодолее значителен воден стълб. За да се постигне това, сондажната помпа обикновено е центробежна, многостъпална, предназначена да работи потопена във вода. Околната вода всъщност охлажда двигателя на помпата. Ето защо е необходимо водата да обтича много добре моторната част на сондажната помпа. Дори ако е необходимо, с помощта на охладителен кожух (мантел).

Сондажните помпи са предназначени да работят в относително чисти води. Съдържанието на пясък в сондажа не трябва в масовия случай да превишава 50 г на кубичен метър вода. В противен случай е много вероятно увреждане на помпата.

Най-масовото приложение на сондажната потопяема помпа е пълнене на съд. Водата от сондажа постъпва в съда, а оттам по гравитачен път или чрез втора помпа се осигурява доставянето ѝ до мястото, където е необходима. Това може да бъде поливна система, сградна водна система, производство и т.н. След изчерпване на определено количество вода в съда, сондажната помпа се включва. Тя допълва съда и спира, в очакване на ново понижаване на нивото. По-рядко са приложенията, при които помпата директно подава вода в поливната система или във водната система на жилищна сграда.

Обикновено подпочвените води имат температура до около 20-25 градуса. При минерални води температурата може да се повиши и в някои случаи да достигне и 80 градуса. В тези случаи, с оглед невъзможността двигателят на помпата да се охлажда, се използват специализирани модели. Целта е сондажната помпа да може да работи и във високотемпературна среда. А в допълнение, силната минерализация на водата е предпоставка за бърза корозия, дори при най-широко разпространената неръждаема стомана 304. Затова тези сондажни помпи се изработват от стомана 316.

Добре е да се отбележи, че посредством охладителен кожух (мантел), сондажната помпа може да се монтира и на дъното на резервоар или друг воден басейн, с цел тласкане и трансфер на вода. Използваме това приложение, когато не може да използваме традиционната помпа за сух монтаж със смукател.

Оразмеряването на содажна потопяема помпа е изключително трудна и комплексна задача. За правилния избор на помпа е необходимо да се знаят множество параметри: диаметър на сондажа, разположение на филтрите по обсадната колона. Трябва да сме наясно и с статично и динамични водни нива на сондажа, дебит, тръбна разводка – дължина и диаметри на тръбите и още други. Затова е задължително сондажната помпа да се подбере от специалист, който познава и разбира добре нейното бъдещо приложение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 
 
 

10 + eleven =